Hoppa till innehåll

Vårdcentralsarbete i Falun

Tema

Ni vet hur man sitter i föreläsningssalen en fredag eftermiddag, helt utslagen och inte alls är koncentrerad på föreläsningen om Global Hälsa?

Halvvägs genom föreläsningen får jag ett sms av en vän där han berättar om att han hade fått jobb som läkarassistent på en vårdcentral i sin hemstad. Läkarassistent, vad innebär det? Assisterar man överläkaren under patientbesöket? Hämtar man kaffe när överläkaren behöver påfyllning?

Jag hade verkligen ingen aning vad det innebar så jag valde att googla på det, och till min förvåning fann jag inget på nätet av nytta. Jag hade dock jobbat som vårdbiträde på hemtjänsten i fyra år och jag kände mig redo för en ny och spännande utmaning. Jag skickade runt mitt CV till diverse vårdcentraler i min hemstad Falun, och med turen vid min sida stod jag där två månader senare med ett påskrivet kontrakt i handen.

Hur gick vi tillväga? Chefen hade förberett ett papper med diverse diagnoser/ tillstånd (exempelvis hypertoni, urinvägsinfektion, otit, övre luftvägsinfektion, huvudvärk, trötthet, såromläggning med mera). Jag ringade in de diagnoser som jag kände mig bekväm med, det vill säga de som jag hade stött på och som ingick i de kurser som jag redan hade läst på universitetet. Distriktssköterskorna fick en kopia på pappret och visste därmed vilka patienter de kunde boka in på mig.

Jag fick två veckors introduktion där jag gick runt med diverse yrkeskategorier i deras vardag på vårdcentralen, nu kände jag mig redo för att ta emot egna patienter.

Vem hade ansvaret? Jag blev tilldelad en handledare redan första veckan som även kom att fungera som en mentor. Vi hade möte en gång i veckan och här fick jag ställa mina frågor samt fick feedback för jobbet jag utförde. Som en relativt oerfaren läkarstudent som precis klarat termin 6 behövde jag konsultera läkare vid nästan varje patientbesök och min handledare var signeringsansvarig för mina diktat och dokumentationer.

Summa summarum? Sommaren efter termin 6 är en sommar som jag sent kommer att glömma. Jag fick äntligen känna på vården, rå men barmhärtig visade den sig att vara. Med de arbetsuppgifter Vårdcentralsarbete i Falun som jag tog mig an kände jag mig som en blandning av alla yrkeskategorier, mina kunskaper och förmågor hade eleverats exponentiellt.

Jag rekommenderar alla läkarstudenter som, precis som mig, ständigt letar efter tillfälle till mognad och utveckling att söka tjänst som läkarassistent. I efterhand känns det inte helt fel att jag gick på den frivilliga föreläsningen om global hälsa.

Peter Harfouche
Krönikör Appendix
Tidigare läkarassistent

Mer från Appendix

Framtiden för AT-mässan

Arbetsliv På FUM 2018 antogs Attsatsen ”att Förbundsstyrelsen under 2019 ska verka för att underlätta införandet av ett karriär -och forskningsevent på lokalorterna, exempelvis genom att utforma en presentation med information om vårdrelaterade arbeten och forskningsmöjligheter för läkarstudenter.”

Ta vara på förmånerna du har som medlem

Basfackligt SLF Student arbetar stenhårt för läkarstudenter rätt till offentlig utlysning av underläkarvikariat, högre underläkarlöner, fler AT-platser, bättre arbetsmiljö och ett bra införande av den nya 6-åriga läkarutbildningen. SLF Students kärnfrågor och påverkansarbete i all ära, men vilka medlemsförmåner har du …

Att vara både forskare och läkarstudent – är det möjligt?

Tema Intresset för forskning väcks många gånger redan under grundutbildningen. Under en lång tid har det varit självklart för läkarstudenter att ifrågasätta nuvarande konsensus och istället lägga grunden för framtidens revolutionerande behandlingar och botemedel. De senaste 20 åren har dock andelen …

LEDARE: Året som gått

Ledare Vi har precis spridit rapporten om hur läkarstudenter schemaläggs i Sverige på läkarutbildningarna. Den visar att fyra av sju lärosäten schemalägger sina kandidater mer än fyrtio timmar vissa veckor under terminerna.

FUM-skola

Basfackligt SLF Students högsta beslutande organ är fullmäktige, den träffas en gång per år, där fastställs bland annat förbundets åsikter och riktningen för den fackliga verksamheten. På fullmäktige är förbundets avdelningar representerade i förhållande till respektive avdelnings medlemsantal. De 8 lokalavdelningar …

Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter?

Fackligt Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter egentligen? Hur många timmar per vecka är de schemalagda? När erhåller de sina scheman? Är det skillnader lärosätena emellan? För att utreda detta har Sveriges läkarförbund Student (SLF Student) under våren 2019 genomfört en kartläggning över …

SLF Student på Almedalsveckan

Fackligt Den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland samlar Sveriges samhällsintresserade och beslutsfattare för tusentals seminarier, mingel och utställningar. Bland utställarna finns stora företag, tankesmedjor, nyhetsredaktioner och inte minst politiska partier och organisationer.