Hoppa till innehåll

Utlandskongressen 2019 vid en polsk pärla!

Den åttonde upplagan av SLF Student Utlands årliga Utlandskongress gick av stapeln i ett soligt och varmt Wroclaw, en polsk pärla belägen vid floden Oder.
Hampus Carlson, utredare på Läkarförbundet föreläser tillsammans med Gustaf Kallryd, rekryterings- och BT-ansvarig i styrelsen för SLF Student Utland, om Bastjänstgöringen.
Lokalfackligt

Liksom tidigare år lyckades Utlandskongressen samla region representanter, sjukvårds aktörer och utlandsstundeter från runt om i Europa under ett och samma tak. Helgen, 18 – 20 oktober, som många sett fram emot erbjöd deltagare en fullproppad helg med inspiration, kunskap, möjlighet till nätverkande med potentiella arbetsgivare, samt chansen att träffa nya och gamla vänner.

Helgen kickade igång under fredagen med incheckning, rundvandring samt välkomstmingel! Årets upplaga erbjöd sina gäster hela 3 unika olika laternaiv för rundvandring genom gamlastaden! Utöver den klassiska guidade rundturen av kongressgruppen och guidade rundturen av lokala guider fanns även vätejakt, en helt unikt rundvandring, speciellt framtagen för Utlandskongressen 2019. Wrocław är känd med sina små vättar, historien som vättarna började 1989. Vissa vaktar banker och duvor medans andra har en annan betydelse. Folk springer även fram till dem när de får syn på tomtarna och klappar dem tre gånger vilket ska ge tur. Vättejakten erbjöd Utlandskongressens gäster möjligheten att utforska staden själv i egen takt.

Efter incheckning och rundvandring avslutades dagen med mingel där välkomstdrinkar och musik välkomnade deltagande till ett trevlig gemenskap med mingelbingo. Straxt efter 23-tiden erbjöds deltagande möjligheten att fortsätta kvällen i Gamla stan.

Lördagen, en proppfull dag som inleddes med ett kortare välkomsttal av SLF Student Utlands ordförande, Huseyin Admis, därefter släpptes första föreläsarna upp på scen där en hög aktuell fråga för utlandsstudenter lyftes upp, Bastjänstgöring(BT).

Föreläsarna, Hampus Carlsson, utredare på Läkarförbundet & Gustaf Kallryd, rekryterings- och BT-ansvarig i styrelsen för SLF Student Utland föreläste om upplägget av BT, vad som kommer hända med dagens AT och hur förändringarna kommer att påverka utlandsstudenter. En väldigt intressant och informativ föreläsning som besvarade på många frågor.

Kort innan lunchen fick deltagande regionerna & sjukvårds aktörer, traditionsenligt, möjligheten att presentera sin verksamhet för de närvarande. Därefter gick startskottet för årets arbetsmarknadsmässa, där studenter fick möjligheten att bygga upp sina kontakter mer regioner.

När lunchen väl var över fick Utlandskongressens andra föreläsare, Norma Bou Aram, kliva upp på scen med sin föreläsning, BUP – en samhällsnära specialitet med barnperspektivet i fokus. En föreläsning som lyfte upp vikten och hur det är att jobba inom barn-och ungdomspsykiatri, men också utmaningarna man kan möta.

Efter lite fika var det dags för Utlandskongressens nästa föreläsare, Randa Akouri, att kliv upp på scen med sin föreläsning om Livmodertransplantation. Den banbrytande forskningsprojektet påbörjades redan 1999, efter dryga 10 års förberedelser var det drags för första transplantationen som resulterade i graviditet och första barnet föddes 2014.

Parallellt till dessa föreläsningar pågick massa intressanta workshops där deltagande hade möjligheten att delta i 11 olika workshops med 5 olika teman såsom; Suturteknik, Laparaskopi simulation, Blir jag läkare av att studera medicin?, Ett hållbart arbetsliv, Neonatal-HLR och Från nyfödd till pubertet.

 

Lördagen avslutades med den klassiska banketten med trerättersmiddag samt musik via DJ, för första gången i kongressens historia. Banketten präglades av karaoke, dans och massa nöjda leenden!

Söndagen, en kort dag med föreläsning av Mannen bakom den mekaniska hjärtat, Azad Najar. Flera hundra personer lider av avancerad hjärtsvikt, enda lösningen är hjärttransplantation. Donerade hjärtan räcker endast till någon procent av de drabbade. Azad leder ett världsledande i utveckling av mekanisk hjärta. Vägen till det mekaniska hjärtat har inte varit enkel, deltagande fick ta del av Azads resa och om hur kreativt tänkande kan lösa många problem.

Helgen avslutades såsom den började, med ett kortare tal av SLF Student Utlands ordförande, Huseyin Admis.

Huseyin Admis
Mer från Appendix

Framtiden för AT-mässan

Arbetsliv På FUM 2018 antogs Attsatsen ”att Förbundsstyrelsen under 2019 ska verka för att underlätta införandet av ett karriär -och forskningsevent på lokalorterna, exempelvis genom att utforma en presentation med information om vårdrelaterade arbeten och forskningsmöjligheter för läkarstudenter.”

Ta vara på förmånerna du har som medlem

Basfackligt SLF Student arbetar stenhårt för läkarstudenter rätt till offentlig utlysning av underläkarvikariat, högre underläkarlöner, fler AT-platser, bättre arbetsmiljö och ett bra införande av den nya 6-åriga läkarutbildningen. SLF Students kärnfrågor och påverkansarbete i all ära, men vilka medlemsförmåner har du …

Att vara både forskare och läkarstudent – är det möjligt?

Tema Intresset för forskning väcks många gånger redan under grundutbildningen. Under en lång tid har det varit självklart för läkarstudenter att ifrågasätta nuvarande konsensus och istället lägga grunden för framtidens revolutionerande behandlingar och botemedel. De senaste 20 åren har dock andelen …

LEDARE: Året som gått

Ledare Vi har precis spridit rapporten om hur läkarstudenter schemaläggs i Sverige på läkarutbildningarna. Den visar att fyra av sju lärosäten schemalägger sina kandidater mer än fyrtio timmar vissa veckor under terminerna.

FUM-skola

Basfackligt SLF Students högsta beslutande organ är fullmäktige, den träffas en gång per år, där fastställs bland annat förbundets åsikter och riktningen för den fackliga verksamheten. På fullmäktige är förbundets avdelningar representerade i förhållande till respektive avdelnings medlemsantal. De 8 lokalavdelningar …

Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter?

Fackligt Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter egentligen? Hur många timmar per vecka är de schemalagda? När erhåller de sina scheman? Är det skillnader lärosätena emellan? För att utreda detta har Sveriges läkarförbund Student (SLF Student) under våren 2019 genomfört en kartläggning över …

SLF Student på Almedalsveckan

Fackligt Den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland samlar Sveriges samhällsintresserade och beslutsfattare för tusentals seminarier, mingel och utställningar. Bland utställarna finns stora företag, tankesmedjor, nyhetsredaktioner och inte minst politiska partier och organisationer.

LEDARE Ordförande har ordet: Sommaren går mot sitt slut...

Ledare ...och årets sommarvikariat löper ut. Under våren rapporterades det bland annat i Mölndal om utlysning av underläkarvikariat i syfte att jobba som sjuksköterskor. Nu meddelas att endast fyra av dessa vikariat blivit tillsatta. En vinst för oss läkarstudenter och blivande …