Hoppa till innehåll

LEDARE: Största samhällsansvaret - 22 000 kronor

Sommaren börjar närma sig och så också sommarjobben. Ett flertal studenter ska för första gången gå in i ansvarsrollen som läkare och vara med i det medicinska beslutsfattandet. Eller?
Fackligt

På flera håll i landet i bl.a. Göteborg, Uppsala och Stockholm har underläkare anställts i syfte att arbeta som sjuksköterskor. Efter att ha läst minst fyra och ett halvt års utbildning i medicin ska vi alltså få ägna oss åt omvårdnad. Förvirringen är total. Till detta visar uppgifter från Läkarförbundets lönerapport 2018 att 45 % av sommarvikarierande underläkare inte alltid får tillräckligt med stöd för att bedriva en säker vård. Samtidigt framkommer uppgifter om underläkare som tjänar 22 000 kronor i månaden för sitt arbete som underläkare.

Inte nog med att dagens läkarstudenter ska bära upp vården under sommarmånaderna med ett alltför knappt stöd – vi ska också bära upp den för en annan profession med en annan kompetens. Till råge på allt ska vi utföra samma arbete som en sjuksköterska för en lön som ligger mellan 10 000 till 2 000 kronor lägre än denne. Någonstans måste vi sätta stopp och nu är gränsen nådd.

Som läkarstudenter skolas vi in i ett förhållningssätt med mycket arbete där man inte får tacka nej. Engagemanget bygger på viljan att bli läkare och många beskriver ett kall till yrket. Som ordförande för Sveriges läkarförbund student känner jag mig stolt att få representera dessa eldsjälar som i framtiden kommer att bära upp den svenska hälso- och sjukvården. Men med ett perspektiv från systemnivå finner jag också problem som uppstår med detta förhållningssätt. AT-platserna i landet är få till antalet, vilket leder till en hög konkurrens om att få en sådan. Detta leder till att underläkarvikariat med läkaruppgifter utgör en god merit för att få tillgång till en AT-plats tidigare. Dessutom förväntas en tacksamhet från oss studenter gentemot arbetsgivaren när vi får ett underläkarvikariat innan examen. Ofta säger arbetsgivaren att lönen redan är satt och att samma nivå gäller för hela regionen – en löneförhandling kommer inte på tal. Vem vågar säga emot detta?

Som fackförbund arbetar vi febrilt med att lyfta underläkares anställnings- och arbetsvillkor. Lönen måste motsvara den funktion en person går in i verksamheten och utför. En underläkare tar beslut och ansvarar över andra människors liv – denna arbetsuppgift står inte i paritet med en lön på 22 000 kronor. Därför måste vi stå på oss själva och lyfta behovet av en löneökning för underläkare.

Under Läkarförbundets fullmäktige 2018 röstades igenom att förhandlingsdelegationen ska prioritera underläkarlönerna i sitt arbete. Med ett år kvar till kommande avtalsrörelse är siktet inställt på goda villkor och en rimlig lön. Var med i arbetet och ge stöd i opinionen för detta – ingen annan kommer att driva den här frågan åt oss. Till dig som söker underläkarvikariat uppmanar jag att kräva löneförhandling och en rimlig lön för det arbete du utför. Vid din sida har du oss från SLF Student som alltid står redo att hjälpa till – Du är inte ensam!

Theodor Lav
Ordförande Sveriges läkarförbund Student
Mer från Appendix

Framtiden för AT-mässan

Arbetsliv På FUM 2018 antogs Attsatsen ”att Förbundsstyrelsen under 2019 ska verka för att underlätta införandet av ett karriär -och forskningsevent på lokalorterna, exempelvis genom att utforma en presentation med information om vårdrelaterade arbeten och forskningsmöjligheter för läkarstudenter.”

Ta vara på förmånerna du har som medlem

Basfackligt SLF Student arbetar stenhårt för läkarstudenter rätt till offentlig utlysning av underläkarvikariat, högre underläkarlöner, fler AT-platser, bättre arbetsmiljö och ett bra införande av den nya 6-åriga läkarutbildningen. SLF Students kärnfrågor och påverkansarbete i all ära, men vilka medlemsförmåner har du …

Att vara både forskare och läkarstudent – är det möjligt?

Tema Intresset för forskning väcks många gånger redan under grundutbildningen. Under en lång tid har det varit självklart för läkarstudenter att ifrågasätta nuvarande konsensus och istället lägga grunden för framtidens revolutionerande behandlingar och botemedel. De senaste 20 åren har dock andelen …

LEDARE: Året som gått

Ledare Vi har precis spridit rapporten om hur läkarstudenter schemaläggs i Sverige på läkarutbildningarna. Den visar att fyra av sju lärosäten schemalägger sina kandidater mer än fyrtio timmar vissa veckor under terminerna.

FUM-skola

Basfackligt SLF Students högsta beslutande organ är fullmäktige, den träffas en gång per år, där fastställs bland annat förbundets åsikter och riktningen för den fackliga verksamheten. På fullmäktige är förbundets avdelningar representerade i förhållande till respektive avdelnings medlemsantal. De 8 lokalavdelningar …

Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter?

Fackligt Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter egentligen? Hur många timmar per vecka är de schemalagda? När erhåller de sina scheman? Är det skillnader lärosätena emellan? För att utreda detta har Sveriges läkarförbund Student (SLF Student) under våren 2019 genomfört en kartläggning över …

SLF Student på Almedalsveckan

Fackligt Den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland samlar Sveriges samhällsintresserade och beslutsfattare för tusentals seminarier, mingel och utställningar. Bland utställarna finns stora företag, tankesmedjor, nyhetsredaktioner och inte minst politiska partier och organisationer.