Hoppa till innehåll

Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter?

Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter egentligen? Hur många timmar per vecka är de schemalagda? När erhåller de sina scheman? Är det skillnader lärosätena emellan? För att utreda detta har Sveriges läkarförbund Student (SLF Student) under våren 2019 genomfört en kartläggning över hur schemaläggningen för läkarstudenter i Sverige ser ut.
Fackligt

Under 2017 genomförde SLF Student en undersökning med fokus på psykisk ohälsa bland läkarstudenter i Sverige. I denna undersökning framkom det, primärt från studenter på de kliniska terminerna, att en stor arbetsbörda har visat sig vara en starkt bidragande faktor till den utbredda psykiska ohälsan bland läkarstudenter. Dessutom innebär svårtolkade scheman i dagsläget en administrativ börda för studenter på flera lärosäten. Detta föranledde att SLF Student under 2019 genomfört en kartläggning över hur läkarstudenter i Sverige schemaläggs.

I kartläggningen har två kliniska terminer granskats på de sju lärosäten som bedriver läkarutbildning i Sverige. Flera aspekter har undersökts, exempelvis antal schemalagda timmar, om tid för självstudier finns avsatt, antal scheman, när studenterna erhåller sina scheman med mera. I rutan kan en kort sammanfattning av resultatet läsas.

I resultatet kan man utläsa att det finns stora skillnader mellan lärosätena. En slutsats som kan dras är att läkarstudenter i Sverige har en stor arbetsbörda med tung schemaläggning. Det finns generellt inte avsatt tid för självstudier, vilket kan skapa stora problem, framför allt om genomsnittlig schemalagd tid uppstiger till 40 timmar per vecka.

Att läkarstudenterna har multipla scheman som återfinns på olika platser medför en administrativ stress som kan påverka det psykiska välmåendet negativt. En annan sak som medför stress är att läkarstudenterna kan erhålla exakt schema för veckan så sent som måndag morgon, något som även gör det svårt att planera sin vardag i övrigt. Ytterligare en faktor som kan bidra till ohälsa är att det på samtliga orter saknas avsatta tider att ta ikapp missade obligatoriska moment, exempelvis om de missar praktik på grund av sjukdom. Det ligger då på studenten att ordna med ett tillfälle för att ta ikapp missade moment, något som vanligen löses genom att studenten får komma in extra på kvällar eller helger, alternativt försöka ta ikapp momentet under kommande termin.

Sammanfattningsvis kan slutsatsen dras att sättet som läkarstudenter i Sverige schemaläggs har flera brister och åtgärder behöver vidtas inför den nya läkarutbildningen som startar 2021. Antal schema per student och termin måste generellt bli färre och tid för självstudier måste avsättas i schemat. Studentens schema måste vara tillgängligt i god tid, minst två veckor i förtid. Utrymme i kurserna måste skapas så att det finns möjlighet för läkarstudenten att ta ikapp missade moment. Dygns- och veckovila måste upprätthållas. Bristerna i schemaläggningen kan bidra till ohälsa hos läkarstudenterna och är en fråga som måste tas på allvar, såväl nu som i framtiden.

Elin Ekdahl
Mer från Appendix

Framtiden för AT-mässan

Arbetsliv På FUM 2018 antogs Attsatsen ”att Förbundsstyrelsen under 2019 ska verka för att underlätta införandet av ett karriär -och forskningsevent på lokalorterna, exempelvis genom att utforma en presentation med information om vårdrelaterade arbeten och forskningsmöjligheter för läkarstudenter.”

Ta vara på förmånerna du har som medlem

Basfackligt SLF Student arbetar stenhårt för läkarstudenter rätt till offentlig utlysning av underläkarvikariat, högre underläkarlöner, fler AT-platser, bättre arbetsmiljö och ett bra införande av den nya 6-åriga läkarutbildningen. SLF Students kärnfrågor och påverkansarbete i all ära, men vilka medlemsförmåner har du …

Att vara både forskare och läkarstudent – är det möjligt?

Tema Intresset för forskning väcks många gånger redan under grundutbildningen. Under en lång tid har det varit självklart för läkarstudenter att ifrågasätta nuvarande konsensus och istället lägga grunden för framtidens revolutionerande behandlingar och botemedel. De senaste 20 åren har dock andelen …

LEDARE: Året som gått

Ledare Vi har precis spridit rapporten om hur läkarstudenter schemaläggs i Sverige på läkarutbildningarna. Den visar att fyra av sju lärosäten schemalägger sina kandidater mer än fyrtio timmar vissa veckor under terminerna.

FUM-skola

Basfackligt SLF Students högsta beslutande organ är fullmäktige, den träffas en gång per år, där fastställs bland annat förbundets åsikter och riktningen för den fackliga verksamheten. På fullmäktige är förbundets avdelningar representerade i förhållande till respektive avdelnings medlemsantal. De 8 lokalavdelningar …

SLF Student på Almedalsveckan

Fackligt Den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland samlar Sveriges samhällsintresserade och beslutsfattare för tusentals seminarier, mingel och utställningar. Bland utställarna finns stora företag, tankesmedjor, nyhetsredaktioner och inte minst politiska partier och organisationer.

LEDARE Ordförande har ordet: Sommaren går mot sitt slut...

Ledare ...och årets sommarvikariat löper ut. Under våren rapporterades det bland annat i Mölndal om utlysning av underläkarvikariat i syfte att jobba som sjuksköterskor. Nu meddelas att endast fyra av dessa vikariat blivit tillsatta. En vinst för oss läkarstudenter och blivande …