Hoppa till innehåll

AT-mässan – idag och imorgon

Vad händer med AT-mässan när allmäntjänstgöringen (AT) avvecklas? Detta är en viktig fråga som kommit upp alltsedan föreslaget om en sexårig läkarutbildning med införandet av bastjänstgöring presenterats av regeringen.
Fackligt

Under året har förbundsstyrelsen utrett frågan och kommit fram till att AT mässan behöver göras om till en arbetsmarknadsmässa under hösten 2019. Den nya mässan är då tänkt att innehålla läkarassistenttjänster, underläkarvikariat och AT-tjänster. AT-mässan utgör den viktigaste inkomstkällan för lokalföreningarna idag. Dessutom öppnar den upp för våra medlemmar att få träffa AT-samordnare från olika delar av landet och därigenom få viktig information och kontakt till sin framtida allmäntjänstgöring.

Problemet idag är att vissa lokalorter får in färre landsting till AT-mässan, vilket utgör ett stort problem för finansieringen av lokalföreningarnas budget. Med avvecklandet av AT blir dessutom mässan omodern och det är därför dags att utveckla mässan.

Att låta samordnare från landstingen komma och öppna upp med information och kontakt om dessa tjänster skulle underlätta spridningen.

Läkarassistenttjänster och  underläkarvikariat är två populära tjänster som förbundsstyrelsen ofta jobbar med att försöka sprida information om. Att låta samordnare från landstingen komma och öppna upp med information och kontakt om dessa tjänster skulle underlätta spridningen.

De större landstingen har ingen samordning av dessa tjänster, utan låter klinikcheferna själva tilldela tjänsterna. Detta gör det svårt för oss läkarstudenter att ansöka till dessa tjänster, då utlysningen är oklar och risken för nepotism ökar. En arbetsmarknadsmässa skulle därför kunna visa exempel för hur en god utlysning ser ut. Även de lokala kårerna anordnar arbetsmarknadsmässor på vissa lokalorter.

I förbundet finns en rädsla för att konkurrera mot dessa. Däremot har läkarförbundet som uppgift att möjliggöra medlemmens kontakt med arbetslivet, till skillnad från kårerna som endast har till uppgift att utbildningsbevaka lokalt. Det är därför viktigt att kårerna låter SLF Student anordna dessa mässor, eftersom det står i vår uppgift att göra. Slutligen skulle fler av våra medlemmar dra nytta av en arbetsmarknadsmässa som innehåller fler tjänster och utgör en bredare kontakt med arbetslivet.

Låt oss utforska en bredare mässa och öppna upp för fler medlemmar – vi utgör länken till våra medlemmars framtida karriär!

Theodor Lav
Ordförande Sveriges läkarförbund Student
Mer från Appendix

Framtiden för AT-mässan

Arbetsliv På FUM 2018 antogs Attsatsen ”att Förbundsstyrelsen under 2019 ska verka för att underlätta införandet av ett karriär -och forskningsevent på lokalorterna, exempelvis genom att utforma en presentation med information om vårdrelaterade arbeten och forskningsmöjligheter för läkarstudenter.”

Ta vara på förmånerna du har som medlem

Basfackligt SLF Student arbetar stenhårt för läkarstudenter rätt till offentlig utlysning av underläkarvikariat, högre underläkarlöner, fler AT-platser, bättre arbetsmiljö och ett bra införande av den nya 6-åriga läkarutbildningen. SLF Students kärnfrågor och påverkansarbete i all ära, men vilka medlemsförmåner har du …

Att vara både forskare och läkarstudent – är det möjligt?

Tema Intresset för forskning väcks många gånger redan under grundutbildningen. Under en lång tid har det varit självklart för läkarstudenter att ifrågasätta nuvarande konsensus och istället lägga grunden för framtidens revolutionerande behandlingar och botemedel. De senaste 20 åren har dock andelen …

LEDARE: Året som gått

Ledare Vi har precis spridit rapporten om hur läkarstudenter schemaläggs i Sverige på läkarutbildningarna. Den visar att fyra av sju lärosäten schemalägger sina kandidater mer än fyrtio timmar vissa veckor under terminerna.

FUM-skola

Basfackligt SLF Students högsta beslutande organ är fullmäktige, den träffas en gång per år, där fastställs bland annat förbundets åsikter och riktningen för den fackliga verksamheten. På fullmäktige är förbundets avdelningar representerade i förhållande till respektive avdelnings medlemsantal. De 8 lokalavdelningar …

Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter?

Fackligt Hur schemaläggs Sveriges läkarstudenter egentligen? Hur många timmar per vecka är de schemalagda? När erhåller de sina scheman? Är det skillnader lärosätena emellan? För att utreda detta har Sveriges läkarförbund Student (SLF Student) under våren 2019 genomfört en kartläggning över …

SLF Student på Almedalsveckan

Fackligt Den årliga Almedalsveckan i Visby på Gotland samlar Sveriges samhällsintresserade och beslutsfattare för tusentals seminarier, mingel och utställningar. Bland utställarna finns stora företag, tankesmedjor, nyhetsredaktioner och inte minst politiska partier och organisationer.