#löneskämtet

Under Sveriges Läkarförbunds fullmäktige 2018 lyckades SLF student tillsammans med Sveriges yngre läkares förening (SYLF) efter en livlig debatt få igenom sin linje. Det fattades ett beslut om att underläkarlönerna kommer vara en prioriterad fråga i förhandlingarna inför nästkommande kollektivavtal med Sveriges kommuner och landsting.
Enligt lönerapporten 2018 ligger genomsnittslönen för en underläkare innan examen på 26 841 kronor i landstinget, vilket är den enskilt största arbetsgivaren. Spannet är stort från de lägsta till de högsta lönerna. Region Gävleborg toppar snittet med 29 733 och lägst ligger Västra Götalandsregionen på 24 776 i medel, men det finns uppgifter om att en medicinklinik i Malmö erbjudit sina underläkare 22 000.
Våra löner sätter ett kvantitativt värde på vår kompetens och det ansvar vi har när vi arbetar som underläkare innan examen. Att det finns arbetsgivare som väljer att sätta det värdet på 22 000 kronor är skamligt. Vi tar livsavgörande beslut på avdelningar och akutmottagningar för en lön som i många fall ligger en bra bit under vad vi tjänat på andra arbetsplatser helt utan universitetsutbildning. Under april månad publicerade vi i SLF Student flera texter och bilder på detta temat under #aprilskämtet. För det är vad det är. Ett skämt.
Med vårens lönekampanj vill vi belysa att läkare inte badar i pengar så fort vi börjar jobba, vilket sedan länge är samhällets bild av vårt yrke. Med kampanjen vill vi också framhäva att vi faktiskt ges ett stort eget ansvar ute på klinikerna. Vi uppmärksammar medicinska problem hos patienterna, vi gör undersökningar och egna bedömningar av situationer baserat på den medicinska kompetens vi med hårt arbete skaffat oss. Vi har seniora kollegor och handledare med det yttersta ansvaret, men de baserar inte sällan sina bedömningar och beslut på den information vi ger dem. Vi är en unik kompetens och resurs i dagens sjukvård. Hur bör det premieras om inte genom en skälig lön? Vi hävdar inte att vi ska ha en lön som motsvarar det samhället tror att vi tjänar, för det verkar helt befängt, men vi förtjänar en lön som motsvarar det vi bidrar med i dagens sjukvård.
Förändringen kan inte enbart ske genom påverkan på de högre nivåerna, det finns också ett stort värde i att det ställs krav i de enskilda löneförhandlingarna. Det är verkligen ingen lätt match att ta, men du har rätt att förhandla och individuell lönesättning ska vara rutin. Det kan verka som att cheferna lutar sig mot väggen som är HR, men det är cheferna som sätter din lön och skriver ditt kontrakt. Om fallet är så att din närmsta chef inte sätter din lön ska du be om att få förhandla med den som sätter din lön, även om det kan kännas svårt att ta upp.
Som läget är nu behövs ett underläkarvikariat för att bli konkurrenskraftiga inför AT, men vi behöver betona att vår kompetens är värd att betala för.